ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

ВЪЗДУШНИ СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ

1. Какво представлява въздушният слънчев колектор?

Въздушният слънчев колектор е иновативен продукт, който не се нуждае от електрозахранване и е напълно енергонезависим. Благодарение на простото си устройство, той е изцяло автономен и не се нуждае от поддръжка.

Професионално изработените въздушни слънчеви колектори имат вградена фотоволтаична клетка, която произвежда необходимото количество електрическа енергия за вентилатора. Това осигурява пълна независимост на системата от електропреносната мрежа и я прави подходяща за монтаж на сгради без достъп до електроенергия.

2. Къде може да се използва въздушният слънчев колектор?

Въздушният слънчев колектор е отлично решение за отопление на: апартаменти, къщи, вили, промишлени халета, складове, обществени сгради, офиси, хотели, спортни зали, гаражи, мазета, тавани, каравани, хижи и други помещения, които имат нужда от допълнително отопление.

3. Може ли въздушният слънчев колектор да се използва за основно отопление?

Въздушният слънчев колектор не може да бъде основен източник на топлина. Това ограничение идва от необходимостта от слънчева енергия, за да може той да функционира.

Колекторът служи за подпомагане на отоплението и не може да се използва за основно отопление.

Въздушният слънчев колектор работи само през светлата част на деня, благодарение на слънчевата светлина. С други думи – ако няма слънце, колекторът не работи.

4. Как работи въздушният слънчев колектор?

Принципът на работа на въздушния слънчев колектор е много прост. Слънцето нагрява въздуха в колектора и когато той достигне определена температура, вграденият вентилатор се включва и започва да го вкарва в помещението. Благодарение на управлението на колектора имате възможност да го включвате и изключвате само с едно копче. То също се захранва от фотоволтаичната клетка, поради което няма опасност от даване „на късо“ докато Ви няма вкъщи.

Принципа на работа на въздушния слънчев колектор, може да видите тук.

5. Какви са предимствата на отоплението с въздушен слънчев колектор?

Едно от най-големите предимства на отоплението с въздушен слънчев колектор е, че понижава сметките за отопление с 40-50% (независимо от енергоносителя). Казано с други думи – отоплението с въздушен слънчев колектор е енергоспестяващ и чист начин за допълнително отопление.

Друго предимство на това отопление е ниската му себестойност – на практика след първоначалната инвестиция за закупуване и монтаж на слънчевия колектор, няма други разходи.

Въздушните слънчеви колектори са изцяло енергонезависими. Те сами произвеждат необходимата им енергия, което ги прави чудесен източник на зелена топлина. Освен това, по никакъв начин не замърсяват околната среда и не се нуждаят от никаква поддръжка.

Вградените в колекторите филтри гарантират поток от въздух, пречистен от вредните за здравето фини прахови частици. В допълнение на това, благодарение на доставката на сух, свеж и топъл въздух, в помещенията изчезват неприятните миризми.

При отоплението с въздушен слънчев колектор се осигурява постоянна вентилация на помещенията с топъл и свеж въздух. Това драстично намалява количеството влага и се предотвратява появата на мухъл и плесен.

Не на последно място, въздушните слънчеви колектори се монтират лесно и бързо.

6. Къде се монтира въздушният слънчев колектор?

За да работи максимално ефективно, въздушният слънчев колектор трябва да се монтира на стени и покриви с югоизточно, южно или югозападно изложение. Основното изискване е нищо да не пречи на слънчевата светлина. Всичко, което засенчва въздушния колектор през деня – високи дървета, огради, други сгради – му пречи да работи на 100%.

След монтажа на колектора, от вътрешната страна на стената се вижда само една розетка, през която влиза затопленият въздух. Управлението е малко, компактно, лесно за работа и може да бъде монтирано на удобно за Вас място. Колекторът идва с фабричен шумоизолатор, който се монтира във въздуховода, минаващ през стената. По този начин цялата система става почти безшумна по време на работа.

 

За повече информация, вижте нашите предложения за ВЪЗДУШНИ СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ тук.